A- A A+

Tandverzorging

 Hendrivet BVBA - Tervuren - TandverzorgingVooral kleine honden hebben nogal eens last van de vorming van tandsteen. Met als gevolg een slecht ruikende adem, vroegtijdig tandbederf, ontstekingen en overwoekeringen van het tandvlees.

Het verwijderen van tandsteen is een korte ingreep onder volledige verdoving. Met een speciaal toestel dat ultrasone trillingen produceert worden de tanden gereinigd terwijl er water verneveld wordt om de tanden te beschermen.

Tijdens de ingreep kunnen losse of beschadigde tanden of blijvende melktanden getrokken worden.

Voorkomen is echter beter dan genezen. Tanden poetsen met een aangepaste vingerborstel en speciale tandpasta kan preventief zeker helpen, maar is niet altijd gemakkelijk en vergt een blijvende (dagelijkse) inspanning van de eigenaar.

Een aanvaardbaar alternatief is het dier regelmatig te laten kauwen op speciale kauwstrips, die bij voorkeur enzymatisch nawerken. Deze kauwstrips kunnen de vorming van tandsteen vertragen, maar zullen ze nooit volledig kunnen tegengaan.

Regelmatige controle is dan ook aangeraden. Bij katten kunnen tandproblemen en tandvleesaandoeningen een teken zijn van een ernstige, onderliggende ziekte.
Hier wordt dan ook voldoende aandacht aan besteed om deze aandoening niet te missen.

Hebt u vragen, neem dan even contact.